Öğretim üyeleri ve Lisansüstü öğrencilerin ORCID Alınması ve Tanımlayıcı Tekil Numara alması hakkında

Kurulumuz bünyesinde yürüttilmekte olan Açık Bilim ve Açık Erişim Yazılımının alt yapısında verilerin standardizasyonunun sağlanması için Uluslararası Yazar Kimlik Numaralarından Open Researcher and Contributor ID (ORCID) öğretim elemanları ile tezli lisansüstü öğretim programına kayıtlı öğrencilerin kullanmalarının YÖK Yürütme Kurulunun 13.05.2020 tarihli toplantısında karar altına aldığı ve akademisyenlerin 31.07.2020 tarihine kadar ORCID almaları gerektiği belirtilmiştir.

YÖKSİS'te yapılan kontrollerde bugün itibariyle 80.000 öğretim elemanı tarafindan QRCID alındığı tespit edilmiş olup, halen çok sayıda öğretim elemanı ve lisansüstü öğrenci (tezli) tarafından ORCID alınmamış olduğu görülmektedir. Bilgilerinizi ve yukarıda belirtilen YÖK Yürütme Kurulu Kararı doğrultusunda ilgililerin ORCID almalarının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığ